diumenge, 9 de novembre del 2014

UMAMI?

Umami és un dels cinc gusts bàsics que reconeixen els receptors especialitzats de la llengua humana, a més del dolç, salat, amarg i àcid. És una paraula japonesa que significa «saborós».

El gust umami va ser identificat pel químic japonès Kikunae Ikeda a l’any 1908 però no seria acceptat com a gust bàsic fins als anys 80. A la Xina umami es coneix com xiānwèi (literalment, ‘sabor fresc’ o ‘sabor deliciós’). El gust umami es descriu sovint com un gust de brou o de carn.

Els glutamats i altres substàncies que normalment es troben en les carns, formatges, i certes verdures, o altres proteïnes en forma lliure estimulen receptors específics en la llengua, resultant-ne el gust umami. Condiments rics en glutamat es fan servir històricament en nombroses cultures per augmentar la palatabilitat dels aliments: la salsa de soja, el formatge parmesà, les anxoves, i el pernil. Diversos potenciadors del gust són afegits a aliments manufacturats per a intensificar el gust umami.



Coneixies aquest gust? L'has experimentat mai? Et sembla certa aquesta curiositat?

2 comentaris: