Umami és un dels cinc gusts bàsics que reconeixen els receptors
especialitzats de la llengua humana, a més del dolç, salat, amarg i
àcid. És una paraula japonesa que significa «saborós».
El gust umami va ser identificat pel químic japonès Kikunae Ikeda a
l’any 1908 però no seria acceptat com a gust bàsic fins als anys 80. A
la Xina umami es coneix com xiānwèi (literalment, ‘sabor fresc’ o ‘sabor
deliciós’). El gust umami es descriu sovint com un gust de brou o de carn.
Els glutamats i altres substàncies que normalment es troben en les
carns, formatges, i certes verdures, o altres proteïnes en forma lliure
estimulen receptors específics en la llengua, resultant-ne el gust
umami. Condiments rics en glutamat es fan servir històricament en
nombroses cultures per augmentar la palatabilitat dels aliments: la salsa de soja, el formatge parmesà, les anxoves, i el pernil. Diversos potenciadors del gust són afegits a aliments manufacturats per a intensificar el gust umami.
Coneixies aquest gust? L'has experimentat mai? Et sembla certa aquesta curiositat?
Que extrany... Mai ho havia experimentat.
ResponEliminaCada dia saprenen coses noves
ResponElimina